Wijnmaken is een ambachtelijke bezigheid die vroeger aan de Maaskant
vaak beoefend werd om te voorzien in een eigen drankbehoefte.
De vruchtbare ondergrond hier is
uitermate geschikt voor het aanplanten van fruitbomen; de huidige grote fruitplantages in het Maasland bewijzen dit. Vroeger waren het meestal de hoogstambomen die voor
fruitproduktie zorgden met lekkere oude soorten zoals o.a. sterappel, belle-fluer, ossekop, boskop, ceuleman, enz... Om economische motieven werd stilaan overgeschakeld op laagstam en verdwenen de hoogstammen.
In 1978 werd in het Maasland mede onder impuls van de Vereniging voor Amateur Wijnmakers (V.A.W.) door
een groepje bezielers de eerste wijngilde opgericht. De bedoeling van de wijngilde was het overtollige en lekkere fruit uit de streek te verwerken tot een gezonde drank en zodoende de leden aan te
zetten tot het beoefenen van een creatieve hobby. In 1978 plantte Jan Timmermans 45 fruitbomen van deze oude variëteiten appelen, peren, pruimen en kersen.
In 1989 werden overwegend witte druiven aangeplant zoals Kerner, Müller-Thurgau en Chardonnay.
Vanaf 1995 werd ook wijn gemaakt van diverse laagstamappelen uit de regio en uiteindelijk werd Jonagold als beste keuze weerhouden. Het is een appel met veel aroma
, weinig zuur en zeer veel antioxidanten. Nadien werd resoluut gekozen voor een combinatie van appelen en druiven en zodoende ontstond “De Maaslander” ; een fruitige wijn die de positieve eigenschappen van
deze drie verenigt in kleur, geur en smaak. Door de druiven te mengen met appelen worden de zuren,aroma’s en smaken op een natuurlijke wijze in evenwicht gebracht . Er worden bijgevolg geen
zuren toegevoegd of afgebroken. De wijnen worden nadien door heveling en door de koude temperatuur in kelder op een natuurlijke wijze geklaard en rijpen nog lange tijd verder in de vaten om te stabiliseren. Dit ambachtelijk werken bevordert de zuiverheid en de aroma’s van
de wijn en gebeurt met veel passie en arbeid.
Op 26.09.2007 werd “De Maaslander” door de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro en- Visserijmarketing) officieel erkend als traditioneel Vlaams streekproduct. De wijn is bij VLAM gelabeld onder
de benaming “Limburgse appelwijn met druiven” en garandeert dan ook traditie, zuiverheid en kwaliteit. De wijn is tot nu toe de enige erkende stille wijn.
U kunt “Huize Timmermans” in groep bezoeken mits afspraak vooraf. Na een rondleiding buiten en in de productiekelder volgt een gezellige proeverij in de grote kelder.
|